søndag den 29. august 2010

How to: animationer

Der er flere der har spurgt om hvordan man laver en animation, så her kommer en guide. Guiden viser hvordan man laver en i Photoshop Elements, da det er det billedredigeringsprogram, som jeg selv bruger og kan anbefale. God fornøjelse!

1. Start med at åbne de billeder du vil bruge til din animation. Rediger dem så de har samme størrelse, og bestem dig for hvilket billede der skal være nummer 1 i animationen. Animationen bliver lavet i det billede, så det er vigtigt, at den står som baggrund, og at der ikke er en hvid baggrund, som der ville være, hvis man kopierede billedet over i en ny fil.

2. Nu skal du trække de andre billeder over i billede nr. 1 i den rækkefølge, som du vil have, at de skal blive vist i animationen. Du kan se og redigere i lagene til højre (fx ændre i rækkefølgen ved at trække op eller ned i lagene), men vær opmærksom på, at der ikke er billeder som ligger skævt eller er blevet lagt en tak udenfor billedet.

3. Nu skal filen gemmes rigtigt for at det kan bruges som animation. Tryk først på save for web.

4. For at filen kan fungere som animation skal man først sørge for, at filen bliver gemt som GIF og ikke JPEG.

5. Når man har ændret typen til GIF, vil man nu have mulighed for at ændre flere ting, der har betydning for hvordan animationen ender. Deriblandt farve og dither. Nu lavere dither nu mere "grynet" vil billedet blive og farve siger vel næsten sig selv. Men også her, nu færre farver, nu mere "grynet" vil animationen blive. Husk selvfølgelig at sætte kryds ved animate.

6. Til sidst skal du bestemme hastigheden på din animation, altså hvor hurtigt billederne skal skifte. Nu lavere tal, nu hurtigere vil billederne skifte. Hvis du ønsker at animationen skal gentage sig selv (som den jeg lavede) krydser du loop af. For at se hvordan animationen kommer til at se ud, kan du trykke på globussen under preview in. Når du er tilfreds med de forskellige indstillinger er du klar til at gemme, og animationen er nu færdig. Vær desuden opmærksom på, at hvis du gemmer filen i Photobucket, så bliver animationen ofte lidt hurtigere - ved ikke hvorfor.

7 kommentarer:

 1. har du selv invisteret i photoshop, eller..? :)

  SvarSlet
 2. Jeg fik det af en jeg kender. :)

  SvarSlet
 3. Det er endnu nemmere at lave en animation i et program der hedder "Photoscape" og det er gratis :-)

  SvarSlet
 4. thanks! never actually knew you could make gifs on photoshop elements!

  SvarSlet
 5. Louise: Tak for tippet. Det er der sikkert mange, der kan bruge. :)

  Dreamy: Glad to help. :)

  SvarSlet
 6. Hej Pernille!

  Jeg tænker lidt; hvordan har du taget billederne? altså som om man selv er på skærmen? fordi jeg kan jo se du har windows:)

  SvarSlet
 7. Havde ikke set din kommentar, så her en meget forsinket besvarelse. Nu har jeg ikke længere windows men mac, men dengang brugte jeg bare tasten "print screen" - den er ofte forkortet. Men så er det kopieret og du kan kopiere det over i et nyt dokument med sæt-ind genvejstasten.

  SvarSlet