onsdag den 2. februar 2011

3 gange om ugen


3 gange om ugen hopper jeg i løbesko og løbetøj og begiver mig ud på asfalt og stier. Det er aldrig sjovt lige inden, når man sidder i sit varme tøj og kigger ud på det triste vejr, men når man først kommer ud er det altid det hele værd. Jeg har løbet on-off i mange år, men først i løbet af mit sabbatår er jeg rigtig kommet i gang med at løbe regelmæssigt, og pånær to uger har jeg nu løbet fast 3 gange om ugen i 6 måneder. Det giver en helt fantastisk følelse og selvtillid at tænke på, og jeg håber inderligt, at jeg kan fortsætte på samme måde mange år frem - ja resten af mit liv hvis det skulle være. Det at jeg har fået mere fritid i mit sabbatår, i forhold til da jeg gik i gymnasiet, har selvfølgelig haft betydning for, at jeg har haft tid til at løbe 3 gange om ugen, men det som nok har haft størst effekt er, at jeg for første gang er begyndt at følge løbeprogrammer. Jeg startede helt fra scratch med et løbeprogram for begyndere, og nu er jeg så i gang med nummer 2 løbeprogram for begyndere (begge fra en bog der hedder "Løbeskolen" af Henrik Jørgensen). Det lyder måske lidt kedeligt at starte med et program for begyndere, men hvis ikke man skal køre træt i det efter få par uger eller ende med en skade, bliver man nødt til at starte helt fra bunden, hvis man aldrig har løbet regelmæssigt. Jeg plejer at kopiere programmet og hænge det op ved min computer, og så krydser jeg af for hver gang jeg har været ude at løbe. På den måde kan jeg hele tiden se hvilke fremskridt, jeg har gjort, hvilket bare giver mig endnu mere lyst til at fortsætte. Det her er ikke ment som et se-hvor-er-jeg-god-indlæg, men derimod som en venlig opfordring til dem der skulle sidde derude og gerne vil i gang med at løbe, men aldrig rigtig er kommet i gang. Find evt. en makker og start på et løbeprogram sammen (iForm har flere, som alle er gratis) og kom i gang! Når først man har gennemført de første hårde måneder, er det slet ikke til at undvære de ugentlige løbeture. Jeg regner endda med at tage løbeskoene med i kufferten, når jeg skal til Hamburg, for ja, jeg er sgu næsten blevet afhængig.

12 kommentarer:

 1. Sikke er fint indlæg. Fedt med overskud og lysten.
  Hvor langt løber du så? :)

  SvarSlet
 2. Vil også gerne i gang. Har du fået taget løbe test eller hvordan har du fundet de rette sko? det er jo vigtigt, for at undgå skader :)

  SvarSlet
 3. sejt nok.. Måler du så ruter op og tager tid og sådan, eller løber du bare derudad? :)

  SvarSlet
 4. Syntes det er rigtig flot du kan overholde at løbe 3 gange om ugen! Jeg løber os selv et par gange om ugen, men det er godt nok svært at tage sig sammen, så jeg skal vist i gang men sårn' et løbeprogram :D

  SvarSlet
 5. I det løbeprogram jeg bruger løber man efter tid, så jeg har et løbeur, og så løber jeg bare efter tiden. Mit program for denne uge ser fx sådan ud:
  1. dag: 25 min roligt løb.
  dag 2: opv. 10 min roligt løb - interval 4x3 min hurtig, pause 3 min - afj. 10 min roligt løb.
  dag 3: 40 min roligt løb.
  Men efterhånden lærer man jo hvilke ruter der tager så og så lang tid, og så ændrer jeg ruterne lidt undervejs, så distancen passer med det jeg skal løbe. Men fx da jeg startede med løbeprogram 1 løb jeg ikke mere end 10 min i streg ad gangen den første måned, så at jeg nu er kommet op på at løbe 40 min uden gåpause viser meget godt at selvom man måske ikke kan løbe særlig langt, så skal man altså ikke give op af den grund - det tager bare sin tid.

  Anonym: De løbesko jeg bruger nu, købte jeg sidste år. Og da var jeg bare inde i en sportsbutik som med en meget simpel trædeting gættede på om jeg var over-eller underproneret. Jeg gad godt have prøvet en rigtig løbetest på et bånd, men jeg har heldigvis ikke haft problemer med de her sko. For et par år siden fik jeg en skade i knæet under løb, men det var pga. overbelastning og ikke de forkerte sko. Efter den skade kunne jeg ikke løbe i tre måneder, så efter det har jeg altid været meget opmærksom på hvordan mine knæ reagerer når jeg er ude at løbe. Med de her løbeprogrammer har der dog stort set ikke været noget, hvilket også bare understreger hvor vigtigt det e, at starte stille ud. For selvom kroppen selvfølgelig har godt af at man bevæger sig, så er løb også en meget belastende sport for kroppen, hvilket jeg desværre fik lov til at prøve på min egen krop.

  SvarSlet
 6. hatten af for dig & de løbesko!

  SvarSlet
 7. Jeg er helt enig Pernille, når man først er derude er det bare suverænt, men gud hvor er det dog svært at tage sig sammen nogen gange! :) Bor heldigvis tæt på vandet, så når man løber med en smuk udsigt til Sverige, så hjælper det også lidt på det :). Løber du egentlig med musik i ørerne?
  /Anna

  SvarSlet
 8. Kan du linke til det løbeprogram du bruger?:)

  SvarSlet
 9. Linda: tusind tak!

  Anna: Lige præcis. :) Jeg løber altid med musik, tror også det hjælper lidt på motivationen.

  Anonym: Som sagt er mit løbeprogram fra en bog, så jeg har desværre ikke noget link.

  SvarSlet
 10. Godt gået! Jeg har løbeskoene parate, og har snart ikke flere undskyldninger for ikke at begynde at løbe! Hm.
  Mangler dog inspiration til musikken! Nogle forslag?

  SvarSlet
 11. Beam: Så er det da bare med at komme afsted. :) Jeg har lavet en særlig spilleliste i itunes, som jeg så bruger. Men generelt synes jeg ikke at det betyder så meget om det er op-tempo numre, hvis bare det er musik jeg rigtig godt kan lide, så er det næsten ligeså godt. Men turboweekend og When Saints Go Machine er nok mine favoritter. Man kunne måske tænke - hvorfor dog WSGM? Men der er altså virkelig power i deres musik, og så elsker jeg dem bare.

  SvarSlet
 12. Åh det der hjalp mig lige til at tage mine gamle løbesko frem igen. har ikke været ude at løbe siden i sommers. tænk at der ikke skal mere til end en dejlig opfordring.
  TAK.

  SvarSlet